Nalewka orzechowa to lekarstwo na dolegliwości
brak zdjęcia

Nalewka orzechowa, czyli inaczej orzechówka, przyrządzana jest z orzechów włoskich. Jest to tradycyjny trunek, doskonale znany miłośnikom domowych alkoholi. Do jej przygotowania używa się świeżych orzechów w zielonych łupinach, zbieranych latem. Charakteryzuje się mocnym orzechowym aromatem, słodkawym, wyrafinowanym smakiem, a także niepowtarzalnym, ciemnobrązowym kolorem. Doskonale rozgrzewa, co czyni ją idealnym trunkiem na chłodne, zimowe wieczory. Ze względu na ciekawy smak, może być wykorzystywana w kuchni, zarówno jako dodatek do wykwintnych deserów, czy wypieków, jak i do podkreślenia smaku dań wytrawnych. Właściwości zdrowotne nalewki orzechowej Poza swoim wyjątkowym smakiem, nalewka orzechowa, stosowana z umiarem, wykazuje szereg właściwości leczniczych. Już od setek lat wykorzystywano ją w medycynie naturalnej w leczeniu dolegliwości żołądkowych, od zatruć pokarmowych i niestrawności, po bóle brzucha. Działa wspomagająco na mechanizmy trawienne i pracę całego układu pokarmowego.

Galeria